Saint Michel Lisesi ve Notre Dame de Sion Lisesi Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam Kulüpleri rehber öğretmenleri eşliğinde permakültür çalışmaları kapsamında,Bolu, Seben Alpagut köyünde hasat çalışmalarını gerçekleştirdiler.
Öğrenciler,ilkbaharda ektikleri ürünleri (domates,biber, nane, soğan, sarımsak, mısır, fasulye) topladılar. Bu ürünleri yemeklik, turşuluk ve tohumluk olarak ayırdılar. Daha sonra tohum atölyesinde,küçük domates tohumlarını ayıklama yöntemlerini öğrendiler. Toprağı havalandırarak malç ile örtüler ve kışa hazır hale getirdiler. Domates yapraklarından doğal bitki ilacı yaptılar.Tüm çalışmaları tamamladıktan sonra Seben’in lezzetli elmalarını ağacında toplamanın keyfini yaşadılar. Ayrıca köy panayırını dolaşarak köyün yerli ürünlerinden evlerine götürmek üzere satın aldılar.
Çalışmalara katılan öğrencilerimizden Selin, duygularını şöyle aktardı; Permakültür çalışmaları için benim köye ikinci gelişim,burayı seviyorum. Arkadaşlarımla ve köy halkı ile çalışmak,dayanışmak, kaynaşmak ve özellikle birlikte hazırladığımız yemeği aynı masada yemek beni mutlu ediyor. Yemekten sonra sokak hayvanlarını doyurmak onları sevmek yorgunluğumu alıyor.
Permakültür çalışmalarını okulumuzun dışında da gerçekleştirmek bir çok insana tanıtmak bizleri motive ediyor.Köyde yaptığımız çalışmalar sırasında kendimi doğayla bütünleşmiş hissediyorum.
Les élèves des clubs environnement de Saint-Michel et de Notre-Dame-de-Sion se sont rendu(e)s dans le village d’Alpagut (Seben, Bolu), pour faire des récoltes en compagnie de leurs professeures.
Les élèves ont ramassé les légumes plantés au printemps (tomates, poivrons, menthe, oignon, ail, maïs, haricots) et les ont ensuite triés selon leur usage (consommation immédiate, turşu, graines). Ils/elles ont ensuite appris à isoler les graines des petites tomates au cours d’un atelier. Après avoir aérer la terre, ils/elles ont étendu un voile d’hivernage en guise de préparatif avant les grands froids. Ils/elles ont préparé des remèdes naturels à base de feuilles de tomates et une fois terminé, ils/elles ont eu le plaisir de récolter les délicieuses pommes de Seben. Ils/elles ont également eu l’occasion d’acheter des produits locaux lors de la fête de village.
Selin, l’une de nos élèves, témoigne : “C’est la deuxième fois que je viens au village pour les activités de permaculture. J’aime ce village. Je suis très heureuse de faire des activités avec mes ami(e)s et avec les gens du village, et surtout de cuisiner et manger tous ensemble. Nourrir les animaux de rue après le repas me fait oublier toute ma fatigue. Faire des activités en permaculture et rencontrer de nouvelles personnes nous motivent beaucoup. Je me sens en osmose avec la nature quand je travaille au village.”