Kategoriler

Slow Food Konferansı / Conférence Slow Food

Slow Food Fikir Sahibi Damaklar üyesi ve Gastronomi mezunu velimiz Yeşim Baykut okulumuzun Hazırlık öğrencilerine konferans verdi. Ayrıca Çevre Kulübü öğrencileri ile slow food ve permakültür sohbeti gerçekleştirdi.

Konferansta öğrencileri,slow food hakkında bilgilendirdi. Öğrencilerin soruları üzerine slow food‘ un nerede başladığını ve neyi amaçladığını anlattı. İlk olarak İtalya’da 1986’da Carlo Petrini tarafından hızlı!ayaküstü yemek alışkanlığına ( fast food ) karşı alternatif olarak başlatılmıştır. Amacı geleneksel, yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumaya teşvik etmektir.

Yeşim hanım, öğrencilere kahvaltının önemini, geleneksel kahvaltı ve yemek alışkanlıklarını tercih etmelerinin sağlıkları, gelişimleri açısından büyük önem taşıdığını anlattı. Günümüzde doğal gıdaya ulaşmanın daha kolay olduğunu ayrıca semt pazarlarından alışveriş yapmanın üreticiye ulaşmayı sağlayacağını dolayısıyla alınan ürünün yetişme koşullarının da öğrenileceğini vurgulamıştır. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmenin önemini, probiyotik gıdaların evde ucuz ve sağlıklı yapılabileceğini belirtti. “Hangi öğrencilerin evde yapılan yoğurt tükettiği” sorusu üzerine salonda bulunan öğrencilerin yarısına yakını el kaldırarak yoğurdun evlerinde yapıldığını ifade etmişlerdir. Öğrenciler doğal tohum ile hibrit tohum farkını dikkatle dinlemiş, sadece bir defa ürün veren hibrit tohumun çiftçiler tarafından kullanılmasına şaşırmışlardır.

Okulumuzun Çevre Kulübü öğrencileri de Yeşim hanımla yaptıkları sohbette, permakültür çalışmaları kapsamında doğal ürünler yaptıklarını ve tohum bankası oluşturmaya başladıklarını dolayısıyla yerel ve gelenekse gıdaları tanımaya ve tanıtmaya başladıkların paylaşmışlardır.

Bu konferans öğrencilere, insan sağlığı ile beslenme ilişkisinin önemini, beslenme alışkanlıklarını sorgulamalarını ve beslenmelerinde yeni bakış açıları oluşturmalarını sağlayacaktır.


Yeşim Baykut, parente d’élève, diplômée d’école de Gastronomie et membre de l’association Slow Food / Fikir Sahibi Damaklar, est venue faire une conférence à l’école pour nos élèves de classe préparatoire. Elle a également rencontré les élèves du Club environnement pour discuter de permaculture et de Slow Food.

Pendant la conférence, elle est revenue sur le concept de Slow Food et a répondu aux questions des élèves, revenant sur l’origine de l’idée. Tout a commencé en 1986 en Italie avec Carlo Petrini, en réaction aux mauvaises habitudes alimentaires du fast-food. L’objectif est de conserver les modes d’alimentation locaux et traditionnels et de protéger les écosystèmes environnants.

Mme Baykut a expliqué aux élèves l’importance du petit-déjeuner et la qualité des menus traditionnels pour leur santé, pour leur croissance et leur développement. « Il est plus facile de nos jours de trouver des produits naturels de qualité. La vente directe du producteur au consommateur sur les marchés de quartier permet de se renseigner sur les conditions dans lesquelles sont produits les fruits et les légumes des étalages. » a-t-elle souligné. Elle a rappelé qu’il est préférable de consommer des produits de saison et qu’il est peu coûteux de fabriquer ses propres plats probiotiques à la maison pour un résultat de qualité (yaourt, kefir).

« Combien d’entre vous font leur propre yaourt à la maison ? » a-t-elle lancé. Près de la moitié des élèves ont alors levé la main. Ils/elles ont écouté avec attention les explications concernant la différence entre les semences naturelles et les semences hybrides et ont été surpris d’apprendre que les hybrides n’étaient pas réutilisables par les agriculteurs.

Les élèves du Club environnement ont à leur tour parlé de leurs activités en permaculture à Mme Baykut. Ils/elles ont expliqué participer à la connaissance et la diffusion des produits traditionnels et locaux grâce à leur culture biologique et leur banque de graines.

Cette conférence a sensibilisé les élèves sur les liens entre la santé et les modes d’alimentation et les a poussés à s’interroger sur leurs propres habitudes de consommation.