Kategoriler

Aromatik Bitkili Sabunlar / Savons aux plantes aromatiques

Permakültür Kulübü ve Kimya Kulübü öğrencileri 4 Aralık 2019’da Okul bahçemizdeki aromatik bitkileri kullanarak doğal (katkısız) sabunlar yapmışlardır.
Permakültür bahçemizde yetiştirilen aromatik bitkileri önceki ayda hep birlikte toplamışlardı. Bu bitkiler, lavantin, biberiye, nane, adaçayı ve defne, lavantadır. Permakültür Kulübü öğrencileri bitkileri gölgede kurutup daha sonra ayıklayarak kullanılacak hale getirmişlerdir. İki Kulüp öğrencileri, birbirlerine yardım ederek, gerektiğinde önlüklerini ve eldivenlerini paylaşarak Kimya öğretmenimiz Aydan hanımın önderliğinde doğal sabun yapımını faydalarını da öğrenerek gerçekleştirmişlerdir.

Sabun yapımı;

Kullanılan malzemeler, zeytinyağı, sodyum hidroksit, su ve aromatik
bitkilerdir. Öğrenciler, ölçülerine göre malzemeleri bir kaba koyarak karıştırmışlardır. Karışımı kalıba dökerek katılaşmasını ve form almasını beklemişlerdir. Zeytinyağı, sodyum hidroksit çözeltisi ile reaksiyona girdiğinde sabun ve gliserin oluşur. Buna esterlerin bazik ortamda hidrolizi; sabunlaşma denir. Okul  bahçesinde yetiştirdiğimiz defne, biberiye ve lavanta çiçeğinden yaptığımız sabunlar
cilt için oldukça etkilidir. Özellikle ürettiğimiz sabunların içinde köpürücü, kimyasal renklendirici, güçlü koruyucular, parfüm (esans) bulunmamaktadır, tamamen doğal yöntemlerle yapılmıştır. Sabunlaşma sırasında oluşan gliserin sabunun yapısı içinde kalır uzaklaştırılmaz ve cildi nemlendirir. Doğal yöntemle ürettiğimiz sabunların kullanıma hazır olması için 4-6 hafta beklemesi gerekmektedir. Biberiye Sabunu anti-bakteriyel özelliği vardır. Cilt problemlerinin giderilmesinde son derece etkilidir. Saçları besler ve güçlendirir. Defne sabunu kepeklere karşı korur. Antiseptik oluşu sayesinde derideki bir çok hastalığa, egzamaya ve mantara iyi gelir. Derideki gözenekleri açar ve rahatlatır Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullanılması haşere barınmasını engeller. Lavanta sabunu da, anti-bakteriyel özelliğine sahip bir sabundur.

Bu etkinlik ile öğrencilerimiz, doğal bakım ürünlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamışlardır. Ayrıca aromatik bitkilerin insan sağlığı için olan önemini ve sağlıklı yaşama etkilerini öğrenmişlerdir. Kulüpler arası işbirliğinin üretim aşamasında ve bilgi paylaşımındaki zenginliğinin farkına varmışlardır.


Le 4 décembre 2019, les élèves des clubs de chimie et de permaculture ont fabriqué des savons sans additifs avec des plantes aromatiques qu’ils avaient récoltées tous ensemble le
mois précédent. Ils ont utilisé la lavande, le laurier, la sauge, la menthe et le romarin qu’ils avaient triés et faits sécher. Les élèves ont suivi les instructions de leur professeure de chimie Mme Aydan, s’aidant les un(e)s les autres, s’échangeant tabliers et gants nécessaires aux manipulations et ont appris tous les bienfaits des savons naturels.

Pour la fabrication du savon, il faut de l’huile d’olive, de l'hydroxyde de sodium, de l’eau et
des plantes aromatiques.
Les élèves ont dosé et mélangé tous les ingrédients dans un récipient, puis les ont transvasés dans des moules avant de les laisser durcir. Quand l’huile d’olive entre en contact avec la solution d’hydroxyde de sodium, la réaction produit de la glycérine et du savon : on appelle cette hydrolyse en milieu basique « la saponification ». Les savons que nous avons fabriqués à partir des fleurs de laurier, de romarin et de lavande que nous faisons pousser dans le jardin de l’école sont particulièrement bénéfiques pour la peau car ils ont été fabriqués avec des produits naturels et ne contiennent aucun additif (produit moussant, colorants, conservateurs, parfum (etc.) Pendant le processus de saponification, la glycérine s’intègre à la composition du savon et agit comme un hydratant. Une fois le mélange transvasé dans les moules, il faut attendre quatre à six semaines pour pouvoir utiliser les savons. Le savon au romarin a des propriétés antibactériennes et est conseillé pour les personnes ayant des problèmes de peau. Il est également bon pour les cheveux puisqu’il les nourrit et les renforce. La savon au laurier prévient l’apparition de pellicule dans les cheveux. Grâce à ses propriétés antiseptiques, il est recommandé pour les personnes souffrant d’eczéma, de champignons et autres maladies de peau. Il nettoie les pores de la peau et apporte une sensation d’apaisement. Il est également utilisé pour prévenir l’apparition d’insectes dans les placards de la maison. Le savon à la lavande présente également des propriétés antibactériennes.

Les élèves étaient ravi(e)s de fabriquer des produits de soin naturels lors de cette activité. Ils
connaissent désormais les propriétés sanitaires des plantes aromatiques. La collaboration entre
les clubs dans la production et le partage de savoir leur a été particulièrement bénéfique.