Kategoriler

Doğal diş macunu ve doğal krem atölyesi / Atelier de fabrication de crèmes et de dentifrices naturels

2017- 2018 Eğitim Öğretim Yılı, Saint Michel, Notre Dame de Sion Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam  Kulüpleri atölye çalışmalarının ikincisin gerçekleştirmişlerdir.

Bu atölye çalışması Saint Michel’de yapılmıştır. Permakültür çalışmalarının okulda yapılmasına katkıda bulunan Ferdağ Sezer ve kulüp öğretmenleri öncelikle, öğrencilere doğal gıdalar gibi doğal temizlik ve bakım malzemeleri kullanmanın insan sağlığı açısından önemi, doğal çevreye olan olumlu katkısı anlatıldı. Diş macunu ve Doğal krem yapımında kullanılacak malzemeler tanıtıldı. Yapım aşamaları anlatıldı.

Öğrenciler, doğal diş macununda; Hindistan cevizi yağı,deniz tuzu, karbonat, nane yağı kullanmışlardır. Doğal kremde ise, hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, e vitamini, gül ve lavanta yağı kullanılmıştır. Bu malzemeler, insana ve doğaya zarar vermemektedir. Öğrenciler gruplar halinde, birbirlerine yardımcı olarak, büyük ilgi ve mutlukla ürünlerini hazırlamışlardır.

Bu atölye çalışması ile öğrenciler, kimyasal malzeme kullanılmadan hem ucuz hem de pratik olarak, temizlik ve bakım ürünleri hazırlamanın mümkün olduğunu görmüşlerdir.

Her biri bu ürünlerin yapımını, kendi aileleri ile diğer arkadaşlarıyla paylaşarak yaygınlaşmasını sağlayacaktır.Dolayısıyla sağlıklı yaşam ve doğal çevrenin korunmasına katkıda bulunmuş olacaklardır.


Les clubs Environnement des lycées Saint-Michel et Notre-Dame de Sion se sont retrouvés, dans notre établissement, pour le deuxième atelier commun de l’année scolaire 2017-2018. Ferdağ Sezer, qui anime régulièrement les ateliers de permaculture, et les professeures responsables des clubs ont expliqué aux élèves combien, au même titre que l’alimentation, il est important d’utiliser des produits d’entretien et des produits de beauté naturels, pour la santé comme pour l’environnement. Il leur a présenté les ingrédients ainsi que les différentes étapes de fabrication de ces produits.

Pour le dentifrice, les élèves ont utilisé: de l’huile de noix de coco, du sel de mer, du bicarbonate de soude et de l’huile de menthe.

Et pour la crème hydratante, ils ont utilisé: de l’huile de noix de coco, de l’huile d’olive, de la vitamine E et de l’huile de lavande et de rose.

Tous ces ingrédients sont à la fois sains et respectueux de l’environnement. Les élèves ont préparé les mélanges en groupe, pleins de bonne humeur et d’entrain.

Grâce à cet atelier, les élèves ont appris à fabriquer des produits de beauté et d’hygiène sans produits chimiques, facilement et pour un coût modique. Ils pourront désormais partager ces techniques de fabrication avec leur entourage et participer ainsi toujours un peu plus à la diffusion de modes de vie sain et respectueux de l’environnement.