Empati, bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecidir. Empati kuracak kişi; kendisini karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır.
Eğer bir insanı anlamak istiyorsak dünyaya onun bakış tarzıyla bakmalı, olayları onun gibi algılamaya ve yaşamaya çalışmalıyız. Bunu gerçekleştirmek için de empati kurmak istediğimiz kişinin rolüne girmeli, onun yerine geçerek adeta olaylara onun gözlüklerinin gerisinden bakmalıyız. Karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini tam olarak anlasak bile eğer anladığımızı ifade etmezsek empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız.
Empati sadece kendisiyle empati kurulana yararı olan bir etkinlik değildir. Empati, empatiyi kuran kişi için de önemlidir.Empatik becerileri ve eğilimleri yüksek olan, bu yüzden de diğer insanlara yardım eden, kişilerin çevreleri tarafından sevilme ihtimalleri de artar. Yapılan bir araştırmada, liderlik özelliğine sahip kişilerin empati kurma becerilerinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
Empati; doğuştan gelen ve doğumumuzda bizi saran sinirlerle, kendi çevremizle ve deneyimlerimizle şekillenerek öğrenilen bir beceridir. Empatiyi deneyimlemek bir ölçüde de duygularımızla temas halinde olmamız gerektiği anlamına gelmektedir.Empati eksikliği olan insanlar; genelde duygularıyla çok iletişim kurmayan, hatta duygularını hissedenleri ayıplayan ailelerde yetiştirilmiştir.
9-D Sınıfı T. D. GÜRDİL