(9-D) N. BENLİOĞLU: Empati kurmak, karşımızdaki kişiye saygı göstermemize yardımcı olur, onu anladığımız zaman daha çok yanında olabilir, daha yardımcı oluruz. Günümüzden bir örnek verecek olursak; bu dönemde evden dışarı çıkamıyor oluşumuz, arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle vakit geçiremiyor oluşumuz kendimizi daha da yalnız ve üzgün hissetmemize sebep oluyor. Üzgün ve yalnız hisseden çoğu insan hayattan zevk almaz ve bu durum çok şiddetliyse kendine zarar vermeye kadar gidebilir. Hayattan zevk almadığımızda genelde bir şey yapma motivasyonumuzu da kaybederiz, hobilerimizle bile ilgilenmeyiz. Bu sebeple bu dönemde öğrenciler öz disiplin sağlayamıyor ve derslerden aldıkları verim gittikçe azalıyor, derslerden sonra tekrar yapmayıp öğrenmesi zorlaşıyor. Öğretmenler de bu durumun farkına varıp empati kurarsa öğrencilere daha fazla yardımcı olabilir onları anlayıp bu süreci karşı taraf için daha kolay bir hale getirebilir.
(9-D) D. ERGENOĞLU: O kişinin perspektifinden bakabilmemiz için önemlidir empati, zaten karşımızdakini anlamamız için öncelikle onun bakış açısını çözmemiz gerekmez mi? Empati kurmak, aynı zamanda farklı görüşlere yer açmamızı sağlar. Kafamızdaki düşünceleri şekillendirir, dogma olanları kırmamıza yardım eder. Aslında bunu yapmak çok zordur; kendimizi başka birinin yerine koymak, onu anlamaya çalışmak ve bunun sonucunda kafamızda birtakım şeyleri netleştirmek… Empati işte bu yüzden çok önemlidir, farkındalık sağlar ve aslında kendi başımıza çözemeyeceğimiz şeyleri netleştirmemize yardım eder.
(9-D) M. FEILAND: Empati kurmak, ‘İyilik yapan iyilik bulur’ düşüncesiyle, daha sonrası için, insanların bize karşı tutumlarının da daha iyi olmasını sağlayabilir. Tabii ki çok empati kuran insanlar, gösterdikleri çabaların karşılığını alamayabilir. Yani başka insanlar onlar kadar düşünceli olmayabilir, ama bu onları empati yapmaktan vazgeçirmemelidir. Karşımızdaki insanlar bizim için aynı şeyleri yapmasa bile, biz yapmalıyız. Böylece başkalarını da belki daha düşünceli davranmaya teşvik edebiliriz. Tabii bunu yaparken fiziksel ve mental sağlığımıza zarar vermemeliyiz.
(9-D) P. GÖRİŞ: İnsan ilişkileri için empati çok önemlidir. Eğer kendimizi bir başkasının yerine koymasaydık karşımızdakinin durumunu net olarak anlayamazdık. Bunun sonucunda ise insan ilişkileri yıpranmaya başlardı. Kimse kimseye tolerans gösteremez, yanlış anlaşılmalara çok sık rastlanırdı. Kavgalar ve tartışmaların artmasıyla da insanlar birbirinden ayrılmaya başlarlardı.Empati, aynı zamanda bir güven kaynağıdır. Eğer empati kurduğumuzu karşı tarafa hissettirebilirsek, o kişi; bizim onu gerçekten dinlediğimizi hisseder ve aramızda sıkı bir güven bağı oluşur.
(9-D) E. D. KARTEPE: Her zaman karşımızdaki kişinin kendini açıklamasına gerek yoktur. Bazı şeyleri, karşımızdaki kişinin o şeyi neden ve hangi koşullarda yaptığını düşünerek anlayabiliriz. Karşımızdaki kişinin ilk bakışta anlayamadığımız, hoşlanmadığımız veya bize göre mantıksız gelen bir şeyi niye yaptığını kendimizi onun yerine koyarak anlayabiliriz. İnsanları direkt olarak yaptıkları şeylerle yargılamadan önce durup bunları neden yapmış olabileceklerini düşünerek daha anlayışlı davranabiliriz. Bence empati kurmak çok önemli ve güzel bir özelliktir. Kendi hayatımda da empati kuran insanlarla çok daha sağlıklı ilişkilere sahibim ve ben de ilişkilerimde empati kurmaya özen gösteriyorum.
(9-D) E. KESKİN: Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını anlamak; içinde bulunduğu durum ve bu durum karşısında sergilediği davranışları içselleştirmek anlamına gelir. Empati yaptığımız zaman kendi davranışlarımızın dışına çıkıp sadece karşımızdakinin bulunduğu duruma ve koşullara odaklanırız. Bu sayede kararlarımızı daha mantıklı ve adaletli bir şekilde vermiş oluruz. İkincisi, insanlarla onları yargılayacak bir şekilde değil de anlayışlı bir şekilde konuştuğumuzdan dolayı onlarla aramızdaki bağ güçlenir ve ilişkilerimiz gelişir. Bu sayede toplumda birbirini anlayan bireyler oluşur ve toplumun refahı ile birlikte huzuru da yükselir. Son olarak, empati yaparak, sanki olay kendi başımıza gelmiş gibi düşündüğümüzden dolayı, insanların sorunlarını daha rahat bir şekilde anlayıp bu soruna çözüm bulmalarına daha verimli bir şekilde yardımcı oluruz.
(9-D) L. ÖZ: Kendi kesin yargılarımızdan önce, diğer insanın içinde bulunduğu durumu ya da davranışlarındaki duygu ve düşüncelerini içselleştirmeliyiz. Aksi takdirde doğuştan geldiği söylenen empati yeteneğimizi kaybedebiliriz. Bu da bizi insani düşüncelerden uzaklaştırır ve daha bencil, toplumdan soyutlanmış bir birey haline getirir. Yaşamımız boyunca birçok farklı insanla, farklı düşüncelerle, fikirlerle ve bakış açılarıyla karşılaşırız. Karşılaştığımız bu farklılıklardan yeni bir şeyler kazanabilmek için de kendi alışık olduğumuz kalıbımızı bir kenara bırakmalı ve kendimizi o farklı düşünceye açmalıyız. O insan gibi bakmaya çalışmalı, onun durumunu da anlamalıyız. Bu sayede doğruyu yanlışı, olumluyu olumsuzu ayırt edebiliriz.
(9-D) A. TOSYALI: Empatiyi günlük hayatımızda kullanırsak hem karşıdaki insanların düşüncelerini daha iyi anlarız hem de onlarla daha iyi bir ilişki kurarız. Yani bize karşı nasıl davranılmasını istiyorsak karşımızdaki insanlara da öyle davranmamız gerekir. Bence bütün herkes empati yapmalı fakat empati yaparken kendi isteklerimizi unutmamak lazım. Hem kendi isteklerimizi yapmamız hem de karşıdaki insanların düşüncelerini düşünmemiz lazım, çünkü bunu yaparsak hem kendimizi mutsuz etmeyiz hem de karşıdakinin isteklerini göz önünde bulundururuz.Kısaca empati çok önemli bir şeydir. İnsanları anlamamızı ve iyi iletişimi sağlar. Tabii bunun da bir çizgisi vardır. Kendi isteklerimizi de düşünüp ikisi arasında bir denge sağlarsak o zaman mutlu oluruz.
(9-C) A. ATAOĞLU: İletişim insanlık için her zaman çok önemli olmuştur. Sağlıklı bir iletişim için gerekli olan ise empati duygusudur. Bu duygu malesef her insanda bulunmaz fakat tabii ki geliştirilebilir. Günümüzde insanlar sosyal medyanın da gelişimiyle daha peşin hükümlü olmaya başlamıştır. Bunun nedeninin ise yüz yüze konuşmanın günden güne azalması nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Empati kurabilmemiz için karşımızdakini iyi tanımalı ve mimiklerini görmeliyiz. Fakat mesajlaşırken karşımızdakinin duygularını anlayabilmek oldukça zor. Ben yine de her zaman için olabildiğince anlayışlı olmamız gerektiğine inanıyorum. Bunun zor olduğunun farkındayım ama denemeye değer. Kimsenin hayatında neler olduğunu, neler yaşadığını bilmiyoruz. Düşünsenize, sadece biraz empati kurup hoşgörüyle yaklaşarak ne kadar insanın kendini iyi hissetmesini sağlayabiliriz?
(9-C) İ. BİÇER: Her ne kadar empati kurmak önemli de olsa bunu herkes beceremez. Empati kurmayı beceremeyen bu insanların çevresindekilerle iyi ve sağlıklı bir ilişkisi olması doğal olarak beklenemez. Bu insanlar toplum içinde bencil olarak kabul edilirler. Empati kurmak aslında insanları bir araya getiren bir şeydir. Hayatta karşımıza bizden çok farklı düşünce yapısı olan, farklı hayat standardı olan insanlar çıkabilir ve biz bazı durumlarda istesekte istemesekte o insanlarla bir iletişimde bulunmamız gerekebilir. Bu iletişimi sağlayabilmenin yolu ise empati kurabilmekten geçer. Kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak onu anlamaya çalışınca karşımızdaki kişiyle aramızda daha samimi bir bağ kurmuş oluruz. Arkadaşlıkta, aile içinde ve profesyonel hayatta ilişkileri kuvvetli olan kişilerin empati duygusu yüksek insanlar olduğunu gözlemleyebiliriz. Tam tersine ilişkileri kötü olan kişilerin de empati duygusu düşük olduğunu görebiliriz. Özetlemek gerekirse empati kurmak iletişim için çok önemlidir ve iletişimin temel parçalarından biridir diyebiliriz.
(9-C) E. VURAL: Kendi fikrimce konuşmak gerekirse, bir insanın aile sevgisinden sonra öğrenmesi gereken ilk ve en önemli şey empati kurmaktır. Empati kurmayan insan, ne karşındakini anlayabilir ne de karşısındakine kendini ifade edebilir. Empati kurmak, insanın kendisini başkasının yerine koyması ve onun duygularını az çok hissedebilmesidir. Bunu yapmayan bir insan, başkasından da kendine karşı empati kurmasını beklememelidir. Örneklendirmek gerekirse; özellikle çocuk ve ergen yaşta iken insanlarla dalga geçmek, çok da düşünmeden yaptığımız bir harekettir. Fakat bunu yapmadan önce empati kurarsak karşımızdaki kişinin neler hissedeceğini, bundan nasıl etkileneceğini, onun duyguları ve hassasiyetiyle oynanacağını anlar ve belki de bu işten vaz geçeriz.
(9-C) D. M. WILES: Tüm duygular gibi empatinin de hayatımızda çok büyük bir yeri var. İnsanlık olarak toplu şekilde yaşayabilmemizi sağlayan en büyük faktörlerden biri olan empati, başkalarını düşünebilmemizi ve kendimiz dışındaki, çevremizde veya uzağımızda bulunan, hayat formlarının ihtiyaçlarına değer vermemizi sağlar. Bulunduğumuz sistemin altında, insanların yarıştırılması sonucunda, empati duygusunu kaybeden çok insan var. Bu duyguda eksiklik olduğunda da hayat dediğimiz yarışta öne geçmek için her şeyi yapan bireyler ortaya çıkıyor. Çevremizde her şey bizi bireysel kurtuluşa itse de empati duygumuzu geliştirmeye çalışmalıyız. Aksi takdirde bu dünyaya zarar veren veya verdiren kesime girme ihtimalimiz oldukça yüksek.
(9-C) Y. İMER: Bir düşünsenize. Sadece kendini düşünen insanlarla dolu bir dünya. Kimse kimseye yardım etmiyor, herkes çıkar peşinde, hatta arkadaşlıklar büyük bir hızla yok oluyor. Empati sayesinde hayata, insanlara bağlanıyoruz. Empati bizim dışımızda başka insanların, başka hayatların olduğunu bize hatırlatıyor. En önemlisi bizim yaptıklarımızın diğer hayatları, başkalarının yaptıklarının da bizim hayatımızı etkileyebileceğini, bu yüzden yaptıklarımızı yaparken iki kere düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
(9-B) B. DURMUŞ: Empati; insanın, kendini başkasının yerine koymasıdır. Her ne kadar kendimizi, başkasının yerine koymaya çalışsak da asla yüzde yüz şekilde bunu başaramayız; zira her insan farklıdır. Gerek yetiştiğimiz yer olsun, gerek büyüdüğümüz aile olsun, aldığımız eğitim olsun, sahip olduğumuz fiziksel özellikler ve handikaplar olsun; asla birisiyle birebir aynı olamazsınız. Sadece, o kişinin özelliklerini biliyorsak, yorum yapar ve sadece yaşanan durum üzerine, başkası gibi düşünülebilir. Ancak; herkes, bu kadar bile empati yapabilseydi, dünya çok daha iyi bir yerde olurdu. Çoğu insan,ne yazık ki, bu kadarını bile yapmaya tenezzül etmeyecek kadar umursamaz ve tembel. Siz siz olun, bu insani duyguyu yitirmemeye çalışın.
(9-B) D. ERMAN: Empati kurmak neden bu kadar önemli? Empati yoksunu bir insanın, bütün hayatını bir aynaya bakarak, kendisini izleyerek geçirdiğini söyleyebiliriz. Ne de olsa başkalarının duygularını önemsemeyecek, anlamaya çalışmayacak. Ama empati kuran bir insan, aynada kendine bakarken, ara sıra kafasını yana çevirip diğerlerinin nereye baktığını da görür. Onların bakış açısından izler hayatı. Onların hislerini yorumlamaya çalışır. İşte o zaman, insan ”insan” olur. Bazen ne kadar zor olsa da diğer insanların açısından baktığımızda hayata, işler kolaylaşır, bağlar kurulur, onarılır.
(9-B) E. Z. TUNCER: Empati kendini başkalarının yerine koyma sanatıdır. Onları anlayıp hissederiz. Maalesef bu davranış toplumumuzda pek yaygın olmamakla birlikte bazen gereksiz de görülür. Fakat empati sayesinde insanlar arasındaki bağ kuvvetlenir ve birbirlerini daha iyi anladıkları sağlıklı bir ortam oluşur. Empatisini yaptığınız kişi eğer sizin empati yaptığınızı fark ederse bu onda kendini değerli hissetmeye yol açar ve bize olan bağlılığı ve saygısı artar. Empati yapan kişinin de dünyaya daha zengin bir bakış açısından baktığı fark edilir. Yani empatinin hem yapan hem de kendisine yapılan tarafından olumlu sonuçları vardır.
(9-B) G. DELGEN: Empati bence toplumumuzda çoğu kişi tarafından göz ardı edilen önemli bir duygudur. Hatta bence çoğu kişi tam anlamıyla empati kuramamaktadır, işte toplumumuzdaki birçok sorun da bundan kaynaklanmaktadır. Empati kuran insan, kimseyi acımasızca üstünkörü yargılamaz, vicdan sahibidir, olaylara bakış açısı geniştir, insanlarla daha sağlıklı iletişim kurar ve insanların duygularına değer verir.
(9-B) H. N. YANMAZ: Yaşadığımız süre zarfını empati yapmadan geçirirsek gerçekten yaşamış sayılmayız bence. Empati, bir insan diğer bir insana gösterebileceği en güzel duygu biçimidir. Karşımızdaki insana, onu anladığımızı göstermek -biz belki de o sırada fark etmesek de- onun ihtiyacı olan bir şeydir. Bazen, hepimiz bu kocaman dünyada kendimizi yalnız hissederiz. Bu yalnızlık duygusunu bizim gibi anlayan bir insan karşımıza çıkınca yolunda gitmeyen her şey düzelecekmiş gibi hissederiz.
(9-B) K. TUĞLACIYAN: Empati,insan ilişkilerinde oldukça önemli bir yere sahiptir, insanlar arasındaki bağları kuvvetlendirirken insani bağların çoğalmasını da sağlar. Empati becerimiz ne kadar iyiyse karşımızdaki kişinin güvenini ve sevgisini kazanabilme ihtimalimiz o kadar artar. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir, kişiler arasındaki kavgalar azalır,hatta yok olurlar. Empati,davranışların altında yatan niyeti ve amacı daha doğru tahmin etmemizi sağlar ve bu sayede yaşanılan yanlış anlaşılmaları en aza indirebiliriz. Aynı zamanda empati kurmanın, kişisel gelişimimize de büyük bir katkısı vardır. Empati kurmak bizi daha duyarlı, anlayışlı, vicdani olarak sorumluluk sahibi ve yardımsever bir birey haline getirir.
(9-A) A. BAYRAMOĞLU: Empati iletişimi kolaylaştırır ve kişiyi anlaşılmış, değerli ve önemli hissettirir. Empati, insanlarla sosyal bağ kurmamıza yardımcı olur. Kendimizi karşıdaki kişinin yerine koyup onun durumunu ve duygularını daha iyi anlayarak kendi davranışlarımızı ve duygularımızı ona göre ifade etmemizi sağlar. Empatinin olmadığı bir dünya düşünün. Kimsenin birbirini anlamadığı, herkesin sadece kendisi için düşündüğü, insanların kendilerini dinlenmemiş ve değersiz hissettiği, bencillik ile dolu bir dünya… İşte bu yüzden empati kurabilmek insanın en önemli özelliklerinden biridir.
(9-A) E. BİNGÖL: Empati, insan ilişkilerinde yaşanan problemleri çözmede doğru bir yol göstericidir. İletişim kurarken empati kurmaya özen göstermeliyiz. Tabii ki empati olmadan da iletişim kurmak mümkündür fakat bu iletişim pek sağlıklı olmayacaktır. Sonuçta iletişim, her iki tarafın da duygularını ve düşüncelerini belirtmesi ile meydana gelir. Karşılıklı konuşan iki kişi birbirinin düşüncesini hiçbir şekilde umursamazsa ve kendini diğer kişinin yerine koymazsa bir sonuca varamaz ve kendi kendine konuşmaktan öteye gidemez. Bunun aksine empatiyi doğru bir şekilde kurabilirsek kendi çevremizi daha iyi anlama fırsatı buluruz, daha güçlü diyaloglar kurmaya başlarız, kendimizi daha iyi ifade ederiz ve karşımızdaki kişinin bize saygısı ve sevgisi artar.
(9-A) C. ÖZKAYA: İletişimde duygularımızın da yeri çok büyüktür. O anlık halimize göre konuşmalarımız, ses tonumuz, karşımızdaki insana bakışlarımız değişebilir. Bu aynı şekilde karşımızdaki için de geçerlidir. Karşımızdaki insanlar da o anlık duygularına göre hareket eder ve ona göre davranışlarda bulunurlar. Bu nedenle iletişimde empati kabiliyeti çok önemlidir. Kendimizi karşımızdaki yerine koymak, onun gibi hissedip, onun gibi düşünmek bize onun davranışları ve düşünceleri hakkında ipucu olacaktır. Ayrıca bu sayede aramızdaki anlaşmazlıklar aradan kalkacak ve her iki tarafta birbirini anlamaya başlayacaktır.
(9-A) D. ŞAYLAN: Bir çok insana sorulduğunda genelde alınan cevap:”Evet ,tabii ki empati kurabiliyorum!” olur. Fakat empati kurabilmek maalesef herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu insanların karakterine ve yapısına bağlıdır. İnsanlar bazen empati kurduğunu düşünürken aksine karşı tarafı daha çok kırar, üzer … Bu yüzden, insan bir yerden okuyarak veya birinden dinleyerek empati kurmayı öğrenemez, sadece empatinin kelime anlamını öğrenebilir. Bence empati, insanın yaşanılan kötü olayların üzerinden zaman geçtikçe ve yaş ilerledikçe gerçekleştirebileceği birşeydir.
(9-A) E. TOKGÖZLÜ: Empati, bence insan ilişkilerinin en önemli noktasıdır. Birini anlamaya çalışmadan, duygularını kavramaya çaba göstermeden, onun hakkında kötü veya iyi izlenimler yapmamız doğru değildir. Bir başkasının ayakkabısını giymek deyimi, başkası hakkında yorum yapmadan kendimizi onun yerine koymak anlamına gelir. İnsanlarla olan ilişkilerimizde genellikle empati kurmak yerine fikir yürütmeyi seçeriz. Karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini tam anlamıyla anlayabilmemiz için, ona yardım edebilmemiz için, kendimizi o kişinin yerine koymamız gerekir. Empati, saygı gerektirir. Fakat empati, bizim de o kişiyle aynı fikirde olmamızı gerektirmez çünkü hepimiz farklı bireyleriz ve hepimizin bakış açısı birbirinden farklıdır. Biriyle empati kurarken kendi fikirlerinize de inanmaya devam etmeniz, kendi düşüncelerinizin arkasında durmanız da çok önemlidir.