Kategoriler

Furoshiki Atölyesi / Atelier Furoshiki

 

                                                                 Furoshiki Atölyesi

Yeni yılı karşılamak üzere olduğumuz bu günlerde bizleri ve sevdiklerimiz mutlu edecek hediyeler hazırlarken doğayı korumayı da unutmadık ! 

Sıfır atık okul projemiz kapsamında ; Atıksız sürdürülebilir bir ambalajlama yöntemi mümkün mü? diye araştırmaya başladık ve Evet ! mümkün olduğunu gördük, bizler gibi aynı düşünceden yola çıkan Ekolojik yaşamı destekleyen Good4Trust ekibi de Furoshiki (Japon Kumaş Sarma Sanatı) ile ilgili çalışma yapıyorlardı.Good4Trust; Mevcut yaşam şeklinin dünyayı tekrar yaşanabilir kılmak için, ekolojik ve sosyal açıdan adil üretim yapan üreticilerle,ihtiyaçlarını onlardan karşılayan alıcıların bir araya geldiği bir topluluktur. 

Kurucusu Ekolojist Dr.Uygar Özesmi geçen yıl öğrencilerimize Ekolojiyi ve ekolojik yaşamın çevreyi korumadaki rolünü video konferansla anlatmıştı. 

Onlardan öğrencilerimizi Furoshiki konusunda bizleri bilgilendirecek ve uygulama yapacağımız bir atölye rica ettik. Good4Trust grubundan Gülcan hanım, Hande hanım ve Kamer hanım bizlere güzel bir sunum gerçekleştirdiler.Onlara müteşekkiriz. Bu sunumda,Furoshikinin bir Japon geleneği olduğunu ve kelime anlamının kumaşa sarmak olduğunu ve Anadolu’daki Golan ve Bohçalama geleneğine benzerlik gösterdiğini ancak daha fazla kullanım alanı olduğunu öğrendik. Atık kumaşların da kullanılabildiği, genellikle 40X40 cm, 50X50 cm veya 70X70 cm ölçülerinde kara kumaş tercih edildiğini, sarılacak nesnenin büyüklüğüne göre kumaş boyutlarının değişebildiğini gördük. Kumaşı farklı bağlama teknikleri ile hediye paketi, kargo ambalajı, çanta ve taşıma birimi yapıldığını. Hediye paketi yapılırken kuru yapraklar,şerit ipler ya da kozalaklarla süsleyerek sık hale getirmek mümkündür.

Öğrencilerimiz büyük bir ilgi ve heyecanla evden getirdikleri atık kumaşları değişik şekillerde bağlamayı öğrenerek; su şişelerini,meyvelerini, kitaplarını ve küçük objelerini paketlemenin  mutluluğunu yaşadılar. Ve bu etkinlik ile yaşamın akışındaki ufak değişikliklerin çevreyi korumadaki büyük etkisinin farkına vardılar. Artık onlar için,Furoshiki hem ekonomik, hem kolay yapılabilen, hem de yaratıcılığı ön plana çıkaran atıksız sürdürülebilir bir ambalajlama yöntemiydi…

 

                                                                        Atelier Furoshiki 

A l’aube de la nouvelle année, nous préparons des cadeaux qui feront le bonheur de nos proches sans oublier de protéger la nature !

Une méthode d’emballage sans déchets, c’est possible ? Nous avons fait quelques recherches et… oui, c’est possible ! Nous avons découvert l’équipe de Good4Trust qui, comme nous, soutient un mode de vie durable et utilise le Furoshiki (art du pliage de tissu au Japon). Good4Trust est une communauté qui rassemble des producteurs et des consommateurs sensibles aux impacts sociaux et environnementaux de nos modes de production et de consommation.

Son fondateur, l’écologiste Dr. Uygar Özesmi, était déjà intervenu auprès de nos élèves l’an dernier dans une vidéo-conférence. Nous avons donc demandé à l’équipe de venir nous présenter la méthode Furoshiki et d’organiser un atelier pour l’enseigner aux élèves. Merci à Mme Gülcan et Mme Kamer qui sont venues animer l’atelier.  

« Le Furoshiki est une tradition japonaise. Le mot lui-même signifie ‘plier le tissu’. Cela ressemble aux traditions Golan et Bohçalama d’Anatolie mais les applications sont nombreuses. Il est possible d’utiliser les chutes de tissus. Les pièces de 40×40, 50×50, 70×70 cm sont généralement privilégiées mais la taille dépend de l’usage que l’on veut en faire », ont-elles expliqué. 

Il est possible de réaliser des paquets cadeaux, des emballages de marchandises, des sacs et des emballages destinés au transport à l’aide de différentes techniques de pliage du tissu. On peut également décorer le tissu en y ajoutant des feuilles séchées, des rubans ou des pommes de pin. 

L’atelier a rencontré un franc succès auprès de nos élèves qui ont appris à réutiliser les chutes de tissu trouvées chez eux pour emballer toutes sortes d’objets (bouteille, fruits, livres, et autres).  

Cette activité leur a montré que de petits changements dans nos habitudes permettent de faire la différence à grande échelle dans la protection de la nature. Pour eux, Furoshiki est désormais la solution la plus économique, la plus créative et la plus durable pour faire des emballages !