Kategoriler

Heybeliada’da Çevre Etkinliği / Le club Environnement à Heybeliada

İnterakt külübü ve Çevre/Sürdürülebilir Yaşam kulübü öğrencileri öğretmenleri eşliğinde Heybeliada’da Maslak Rotary kulübü katkılarıyla gerçekleştirilen etkinliğe katılmışlardır. Bu etkinlikte, öğrenciler doğal çevrede, şehir gürültüsünden uzak piknik yaparak, temiz bir alanda, ağaçlar altında oturmanın, yemek yemenin, kitap okumanın insanları dinlendirici bir faaliyet olduğun görmüşlerdir.

Dolayısıyla bu alanların sürdürülebilirliğini sağlamak için çevrenin herkes tarafından korunması gerektiği ortak fikrinde birleşmişlerdir. Bu etkinlikte ayrıca Çevre Eğitimcisi Şafak Özsoy, Geridönüşüm Uygulamalarının çevrenin korunmasında ve ekonomideki etkileri hakkında bilgi vererek Avrupa Ülkelerindeki uygulamalardan örnekler vermiştir.Öğrencilerle yaptığı temizlik puanlamasında; öğrencilerin evlerini ve okullarını temiz buldukları ancak sokak ve caddelerini temiz bulmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır.

Bu sorunun çözümünde şehirde yaşayan bütün bireylere sorumluluk düştüğü görüşüne varılmıştır. Öğrenciler, okulun tümünde gerçekleştirilen geridönüşüm faaliyetlerini ve bunun bir ayağı olan compost çalışmalarını anlatmışlardır. Daha sonra doğa yürüyüşü yapılmış, kedi ve kargalar beslenmiş, ağaçlara sarılarak varlıkları hissedilmiştir.

Maslak Rotary Kulübü Başkanı Lale Bice, günün anlamına uygun olması amacıyla sembolik çöp toplama yarışması düzenleyip öğrencilere hediyeler sunmuştur.

Adanın bulunduğumuz piknik alanı ve deniz kıyısı çok kirli olmamasına rağmen yine de öğrenciler bir kaç poşetlik çöp toplamışlardır.

Bu etkinlik öğrenciler için gezi, biralarda zaman geçirmek, çevre dostları ile tanışmak olduğu kadar açık alanda küçük bir çevre eğitimi ve uygulaması şeklinde gerçekleşmiştir. Öğrenciler, doğada bulunmaktan büyük mutluluk duymuşlardır.


Les élèves du club Environnement et le club Interact se sont rendus à Heybeliada en compagnie de leurs professeurs pour une sortie en plein air proposée par le club Rotary de Maslak. Ils ont profité de cette escapade nature pour faire un pique-nique sous les arbres loin du bruit de la ville, dans un espace vert non pollué. Et quel bonheur de pouvoir lire au calme !

Pour protéger ces espaces de détente, il est essentiel que tout le monde en prenne soin.

Şafak Özsoy, formatrice environnement, a fait une intervention pour expliquer aux participants les impacts économiques et environnementaux du recyclage en prenant pour exemple quelques pays européens. Elle a fait un bref tour de table pour demander aux élèves d’évaluer la propreté de leurs espaces quotidiens : si leur école et leur maison leur paraissent propres, les rues d’Istanbul leur semblent au contraire plutôt repoussantes. Mais à qui la faute?

La propreté de nos rues relève de la responsabilité de chacun, ont-ils conclu. Nos élèves ont parlé du tri des déchets que nous faisons à l’école et du compostage, partie intégrante de la réflexion sur la durabilité. La petite troupe est ensuite partie en promenade, nourrissant chats et oiseaux sur le chemin. Les élèves se sont même arrêtés pour prendre les arbres dans leurs bras !

Lale Bice, présidente du Rotary Maslak, a symboliquement organisé une course au ramassage des ordures et récompensé les élèves pour leur participation.Bien que l’espace de pique-nique et le bord de mer ne soient pas très sales, les élèves ont tout de même ramassé quelques pochettes plastiques.

Ils ont eu le plaisir de se promener, de passer du temps ensemble et de faire la connaissance de personnes investies dans la protection de l’environnement. Cette sortie aura permis de mettre les enseignements de la journée en pratique.