Kategoriler

Japon Çay Seremonisi / Cérémonie du thé au Japon

Saint Michel ve Notre Dame de Sion Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulüpleri, iki yıldır Hotaru Çiftliğinde birlikte Doğal Tarım çalışmaları yapıtıkları Satoru ve Chikako Nakano İle  Bir atölye çalışması gerçekleştirmişlerdir.

Japon kültürünü ve tarımını daha yakından tanımamızı sağlamak ve iki ülke arasında benzer kültür değerlerini ortaya koymak amacı ile bizlere Çay Seremonisi gerçekleştirmişlerdir.

Japonya’ya çay 9.yüzyılda Çin’den ülkesine dönen bir rahip tarafından gerçekleştirilmiştir. Çay Güneydoğu Asya’nın tanıtıcı ürünü olmakla beraber sürekli yağışlı ve eğimli olan Doğu Karadeniz Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde çay bir çok bölgenin önemli içeceğini oluşturmaktadır.

Japonya’da çay ülkemizde tüketildildiğinde farklı olarak, un şeklinde öğütülüp,törensel bir şekilde hazırlanmaktadır. Japon’lar çayı yeşil olarak toplayıp, buharda kuruttuktan sonra öğütüp saklarlarmış. Japon’lar çay içme ve misafire ikram etmeyi, sanatsal ve felsefi zenginlikler katarak seremoni haline dönüştürmüşlerdir. Çay hazırlanırken oldukça sesiz bir ortam veya ortama uygun müzik kullanmakta ve doğal malzemeler ile hazırlanmaktadır. Seremoninin özüne inildiğinde “ anın eşsizliği “ olarak tanımlanmaktadır.

Öğrencilerimiz bu etkinlikte,yeni bir kültürü,o kültüre ait insanlardan tanımanın mutluluğunu duymuşlardır. Çay seremonisindeki sesiz ortamın dinlendirici özelliğini yaşamışlardır. Özenle ve emekle hazırlanan çayı huzur içinde yudumlamışlardır.


Voici deux ans que les clubs Environnement de Saint-Michel et de Notre-Dame de Sion multiplient les ateliers de permaculture dans la ferme Hotaru sous la houlette de Satoru et Chikano Nakano.

La cérémonie du thé à laquelle ils nous ont convié(e)s a mis en évidence la proximité des cultures turque et japonaise et nous a permis de mieux connaître l’agriculture japonaise. C’est au 9ème siècle que le thé est introduit au Japon par un moine qui rentrait alors de Chine. Si le thé est un produit typique du sud-est asiatique, il pousse aussi très bien dans les régions pluvieuses, sur les versants en pente de la région de la mer Noire. Il est devenu, dans notre pays, la boisson la plus consommée de bien des régions.

Au Japon, à la différence de la Turquie, le thé est moulu comme de la farine et préparé selon un rituel bien réglé. Les Japonais(e)s récoltent le thé alors qu’il est encore vert, le font sécher avant de le moudre. En y ajoutant une dimension philosophique et artistique, ils en ont fait de la consommation de thé une véritable cérémonie. Le silence ou la diffusion d’une musique appropriée est de mise au moment de la préparation du thé. Il ne contient que des ingrédients naturels. La philosophie de cette cérémonie invite à prendre pleinement conscience du caractère unique de l’instant vécu.

Nos élèves ont bu en silence le thé consciencieusement préparé. Ils ont été ravi(e)s de faire la connaissance de personnes de culture japonaise et de ressentir la sérénité qui règne lors de la cérémonie du thé.