LİSE MÜDÜRÜMÜZ JEAN MICHEL DUCROT İLE “UMUT” ÜZERİNE KISA BİR RÖPORTAJ

SAINT MİCHEL GÜNCESİ: Umut kelimesi sizin için ne ifade ediyor?

 J.M.D: Benim için umut, gerçekten olmasını istediğiniz bir şeyi güvenle beklemenin basit bir eylemidir. Umut, şu erdemlerle birleştirilir: Kararlı ve olumlu bir şekilde sabretmek ve geleceğe inanmak.

  SAINT MİCHEL GÜNCESİ: İnsanın bireysel varoluşunda “umut etmek” neden önemlidir?

 J.M.D: İnsanoğlu, birçok umutla delicesine beslenir çünkü geleceği olabildiğince sakin bir şekilde tasavvur etmesi gerekir: Ailesinin geleceği, akrabalarının geleceği ve tabii ki kendi geleceği!  Bu aynı zamanda bilinmeyene doğru ilerlemek için kendine güven vermenin bir yoludur. İnsanlar geleceğe en iyilerin gerçekleşmesi umuduyla bakıyor. Asla sınırda kalmamak, daima ötesine geçmek için umut etmek esastır; hatta hayati önem taşır! Fransızca’da “Umut hayat getirir …” atasözümüz vardır ki bu, hayatımızın en kötü durumlarında bile, tünelin sonundaki ışığı görmeyi mümkün kılan kıvılcımı umudun oluşturduğunu kanıtlar.

SAINT MİCHEL GÜNCESİ: Sizi umutlandıran ve yaşamınızda önemli bir yeri olan bir kitap, bir film ya da bir şarkı ismi söyleyebilir misiniz?

J.M.D: 18 yaşında seyrettiğim bir film sizlere hitap eder mi bilmiyorum ama bana çok şey kattı. Hayatıma yön vererek edebiyat okumak isteğimi sağladı ve kesinlikle bu film sayesinde üniversitede edebiyat okumayı seçtim. Bana yön veren filmin adı:  “Kayıp Şairler Çemberi” (Ölü Ozanlar Derneği). Film, kitapları hayattan yoksun nesneler olarak görmeyen oldukça alışılmadık bir edebiyat profesöründen bahsediyor. “Kayıp Şairler Çemberi”; yaşamı yaşamaya değer kılan, varoluşa şiirsel ve derin bir yön veren bu samimi ve sembolik boyutları araştırıyor. Bir ömür boyu umut olabileceğinin en güzel örneği benim için! Bu film bir şekilde bugün karşınızda olan Ben’i yaratmamda büyük rol oynadı.

Umut bir şarkı olsaydı, kesinlikle bir Gospel şarkısı olurdu, çünkü 20. yüzyılın bu siyahi Amerikan müziğinden daha güzel bir umut dalgası yoktur. Umudumu kaybettiğim anlarda bu müziği dinlemeyi seviyorum.

Ve… Umut bir kitap olsaydı, o zaman en sevdiğim kitap; farklı bir hayat bekleyen bir gencin tüm umutlarını konu edinen, Marguerite Duras’ın, “Sevgili” kitabı olurdu.

SAINT MİCHEL GÜNCESİ: Son olarak biz öğrencilerinize “umut etmek” ile ilgili bir mesajınız var mı?

    J.M.D: Mesajım şöyle olacaktır: “Umut sizi beklemiyor… Umudu içinizde taşırsınız!” Bu benim kendi çocuklarıma ve tabii ki öğretmen olduğumdan beri öğrencilerime iletmek istediğim mesajdır. Çünkü umut kesinlikle çok önemlidir, ancak hayallerinizi gerçekleştirmenin yolunu kendiniz hazırlamalısınız! Sihirli değneği ellerinizde ve zihninizde taşıyorsunuz   😉