SLUMDOG MİLLİONAİRE

Jamal Malik 20 milyon rupi kazanmaya bir soru uzakta.

Bunu nasıl yaptı?

A: Hile yaptı

B: Şanslıydı.

C: Dahiydi.

D: Alın yazısıydı.

 

Bu üç haftalık tatilde ne yaptın diye sorarsanız, ben ve kedim sadece film izledik diyebilirim. Ancak “Slumdog Millionaire” filmiyle hayatına tanık olduğum Jamal Malik, beni (bizi) derinden etkiledi.

Film, Hindistan’da, fakir, kaotik ve temel insan ihtiyaçlarının giderilmesi için hiçbir basit kaynağı olmayan; güvensiz bir gecekonduda yaşayan Jamal Malik’in nasıl “Kim Milyoner Olmak İster?” programına yarışmacı olarak katıldığını konu alıyor.  Başlangıcından sonuna kadar; öngörülemeyen, ani olaylarla koltuğun ucunda izledim filmi. Sorulan her soruyla beraber Jamal’ın başından geçen olaylara, hayatındaki kişilere ve tanık olduğu durumlara geri dönülmesini çok sevdim. Filmi izlerken aklınızda kalan olaylar ve nüanslar arasında fark etmeden bir ilişki bulmaya çalışıyorsunuz ve kendinizi bir dedektif gibi hissediyorsunuz. Filmin geçtiği yerin anlatımı beni çok etkiledi. Etkileyici bir şekilde anlatılan fakirlik ve fakirliğin getirdiği yaşam biçimi insanın içine oturuyor. Bu kavramlar tüm film boyunca işlenerek izleyicinin dikkatini çekiyor. Aynı zamanda filmde Hindistan’daki inanışlara ve tutuma yer veriliyor ve aslında film, dinin hayatımızdaki yerini ve birtakım olaylara nasıl yön verdiğini görmemizi sağlıyor.

Karakterler ise, hem özenle işlenmişti hem de film boyunca karakter kişiliklerinde olan değişim şaşırtıcıydı. Birçok karakter, hikâyenin başında tanıtıldığından çok daha farklı bir kişilikle çıkıyor karşımıza. Fakat Jamal; hikâyenin başından sonuna kadar değişmeyen, sağlam bir karakterdi. Onun kararlılığının ve dürüstlüğünün filmin başından sonuna kadar hiç değişmemesi, Jamal karakterine yakın hissetmemi sağladı. Yardımcı karakterlerdeki hızlı kişilik değişiminin de Jamal’a karşı bir samimiyet kurulmasında büyük bir rol oynadığını düşünüyorum.

Son olarak, spoiler vermemeye çalışarak yazıyorum bunu, filmin sonunun biraz abartılı olduğunu düşünüyorum. Son ana gelinceye kadarki süreci izledikten sonra, filmin basit ve çabuk bitirildiğini hissettim ama bu düşüncem filmin bütününe bakışımı kesinlikle etkilemedi.

                                                                                                                                                       9- D SINIFI D. ERGENOĞLU