Kategoriler

TEMA Eğitimi / Formation TEMA

TEMA Vakfı Eğitmenleri, Tarcan bey, Mehmet bey ve Orhan bey öğrencilerimize,organik tarım uygulama aşamalarını, etkin sulama yöntemlerini, bitkileri sulama zamanını ve tohum çeşitlerini; organik, hibrit ve GDO’lu tohum arasındaki farkları anlatmışlardır. Baharda kendi bahçemizde ekmek üzere atalık domates, kavun ve mısır tohumu hediye etmişlerdir.

Organik tohumun sağlıklı ürün elde etmede önemli olduğunu ve bu tohumların dayanıklı olması nedeniyle ilaçlama yapılmadan çok güzel ürün elde edildiğini örneklerle açıklamışlardır. Ayrıca güneş ışınlarının etkisinin az olduğu zamanda yapılan sulamada, suyun buharlaşmayla kaybolmadan toprak tarafından emileceğini ve bitkilerin su ihtiyacını az miktarda su ile karşılanabileceğinin mümkün olduğunu anlatmışlardır.

Öğrencilerimiz de, okul bahçemizde kendi yetiştirdikleri sebzelerden elde ettikleri tohumlarla sonraki yılda fide ve sebze yetiştirerek organik tohumların devamlılığını sağladıklarını ayrıca sulama yaparken bu öğrendiklerini dikkate alacaklarını söylemişlerdir.

TEMA vakfı ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği öğrencilerimizin ufkunu genişletecek ve çevre duyarlılığını pekiştirecektir.


Tarcan, Mehmet et Orhan bey, tous trois formateurs de la fondation TEMA, sont venus parler à nos élèves d’agriculture biologique. İls leur ont expliqué les différentes étapes nécessaires, les techniques et les périodes d’arrosage les plus efficaces ainsi que la différence entre les graines biologiques, hybrides et OGM.

İls leur ont offert des graines de melon, de maïs et de tomates à planter au printemps dans notre potager. L’utilisation de graines biologiques est déterminante car elles permettent d’obtenir des produits sains et, grâce à leur caractère résistant, d’éviter l’usage d’engrais et de produits chimiques. De plus, il est possible d’assurer l’arrosage des plantes avec très peu d’eau grâce à l’absorption de la vapeur par la terre, quand le soleil ne tape pas trop fort.

Nos élèves ont également pu parler de leurs travaux en permaculture, des légumes qu’ils avaient fait pousser, des graines qu’ils ont mises de côté pour l’année prochaine et se sont engagés à suivre les conseils des formateurs concernant les techniques d’arrosage.

Cette collaboration avec TEMA contribuera à sensibiliser nos élèves à l’écologie et à élargir leurs horizons.