Toprağın zenginleştirilmesi için topraktan aldığımızı toprağa geri vermeliyiz. Tarımda verimliliği yükseltme çalışmalarından biri toprağın verimini arttırmaktır. Bitkiler kökleri ile topraktan mineraller alarak büyür, gelişir ve bizlere hazır yiyecekler haline gelirler. Zamanla topraktaki mineraller azalır.
Saint Michel Lisesi Çevre/ Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencileri, bahçemizdeki sebze ektiğimiz yükseltilmiş yataklardaki toprağı zenginleştirmek için sonbaharda ağaçlardan dökülen yaprakları, bahçede biçilen çimleri ve mutfaktaki sebze meyve atıklarını toprağa katmışlardır. Böylece topraktan aldıklarımızı, toprağa geri veriyor oluyoruz. Öğrenciler, bu çalışmaları büyük bir keyifle yapmışlardır. Permakültür çalışmalarının vazgeçilmezi olan katmanlı toprak oluşturmuşlardır. Bu toprak mineraller bakımından zengin olmaktadır. Ayrıca kendi hazırladıkları kompostu da eklediklerinde, verimi fazla olan ürünler elde etmektedirler.
Bu etkinlik ile öğrencilerimiz, sürdürülebilir yaşam için dönüştürmenin, kaynağına geri vermenin önemini okulumuzun permakültür bahçesinde uygulayarak izleme imkanı bulmaktadırlar.
Pour enrichir le sol, nous devons lui rendre ce qu’il nous a donné pour améliorer le rendu. Les plantes poussent grâce aux minéraux que leurs racines puisent dans le sol, se développent et arrivent à maturation, prêtes à consommer. Mais la teneur du sol en minéraux a tendance à diminuer avec le temps.
Les élèves du club Environnement de Saint-Michel ont enrichi le sol des lasagnes avec le compost, l’herbe coupée et les feuilles. Ainsi, nous rendons au sol ce qu’il nous a donné. Les élèves ont passé un moment convivial. Ils ont ajouté quelques couches à la lasagne, technique indissociable de la permaculture. Le sol a ainsi été réenrichi en minéraux. Grâce à l’ajout de compost, le rendement des sols s’améliore.
Avec cette activité, les élèves ont mis en pratique les principes de développement durable dans le jardin de l’école.