Kategoriler

YAŞASIN KOMPOST!/VİVE LE COMPOST !

                                                   YAŞASIN KOMPOST!

 

Mevsim döngüleri, toprağın besin döngüsünü de beraberinde getirir.

Sonbahar aynı zamanda toprağın kaybettiği besini geri verecek olan kompost için bol malzeme mevsimi demektir. Ağaçlardan sararıp düşen yapraklar, kuruyan dallar, kabuklar ve hasat edilen bitkilerden geriye kalan dallar, gövdeler çok güzel kompost malzemesi oluşturur.

Organik atıklar çöp değildir!

Topraktan aldıklarımızın arta kalanını tekrar toprağa vererek onunda yeniden güçlenmesini sağlayabiliriz.

Evlerimizde, bahçelerimizde ve tüm yaşam alanlarımızda kompost yaparak doğanın işleyişine katkıda bulunabiliriz.

Kompost, kulüp çalışmalarımız içinde önemli bir faaliyeti oluşturmaktadır.

Öğrencilerimiz heyecan ve mutlulukla bahçemizdeki yaprakları, dalları toplayarak, hasattan artakalan fideleri sökerek hepsini kompost tankına koyarlar. Kompostta kullandığımız malzemeler sadece bunlar değildir elbette, kulüp öğrencilerimiz kendi aralarında iş bölümü yaparak her gün mutfaktan ve kantinden aldıkları; meyve, sebze artıkları, yumurta kabuğu, çay ve kahve telvesini de kompost tankına eklerler.

Kompostun oluşumunu hızlandırmak için arasıra sulayıp çevirmek gerekir. Öğrenciler haftada 3 gün tenefüslerde kompost tanklarını çevirerek kompostun karışmasını ve çabuk oluşmasına katkıda bulunurlar. Elde edeceğimiz bu kompost toprağını ilkbaharda ekim alanımızda kullanarak yeniden ürün yetiştireceğiz.

 

Öğrencilerimiz, bu çalışmaları ile kompostun aşama aşama oluşumunu öğrenirler, organik atıkların geri dönüşümünün Çevrenin Korunmasında ve Sürdürülebilir Tarımdaki önemini kavramış olurlar ve ayrıca arkadaşları, aileleri ile paylaşarak konunun dikkat çekici olmasını sağlarlar. 

 

                                                                      VİVE LE COMPOST !

                                              

Les cycles saisonniers déterminent la circulation des éléments nutritifs du sol. L’automne, c’est aussi la saison où l’épandage de compost permet de rendre au sol les nutriments perdus. Les feuilles tombées des arbres, les branches séchées, l’écorce, les branches et les troncs laissés par les plantes récoltées constituent un très bon compost.

Les déchets organiques ne sont pas des déchets !

Grâce au compost, nous pouvons rendre au sol ce qu’il a perdu et l’enrichir.

Nous pouvons contribuer au bon fonctionnement de la nature en faisant du compost dans nos maisons, nos jardins et tous nos espaces de vie.

La fabrication de compost est une activité importante dans les activités de notre club.

C’est avec joie et enthousiasme que nos élèves ramassent les feuilles et les branches de notre jardin, retirent les semis restants de la récolte et les mettent dans le bac à compost. Ce ne sont bien sûr pas les seuls matériaux que nous utilisons dans le compost. Ils ajoutent également des fruits pourris, des restes de légumes, des coquilles d’œuf, du thé et du café au réservoir de compost.

Il est nécessaire d’arroser le compost et de le retourner de temps en temps afin d’accélérer la décomposition. Les élèves contribuent au mélange et à la formation rapide du compost en retournant les bacs à compost 3 jours par semaine pendant les récréations. Nous utiliserons ce terreau de compost dans notre zone de plantation au printemps pour faire pousser à nouveau des cultures.

 

Nos élèves apprennent ainsi la formation du compost étape par étape, prennent conscience de l’importance du recyclage des déchets organiques dans la protection de l’environnement et l’agriculture durable, et le partagent également avec leurs amis et leurs famille