Kategoriler

YOĞURT ATÖLYESİ,ATELIER DE FABRICATION DE YAOURT

 

 

                                                         YOĞURT ATÖLYESİ

 

Çevre/ Permakültür Kulübü öğrencilerimiz temiz ve sağlıklı gıda atölyelerinde bu hafta yoğurt yapımını gerçekleştirdiler.

Yoğurt atölyemizde, önce yoğurdun ne olduğu, nasıl yapıldığı ve önemi anlatıldı.

Yoğurt; sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilen bir üründür( yiyecektir).

Süte göre laktoz oranı düşük, kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir. Birçok mineral içerir, bunun yanında B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içermektedir.

Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı kemik ve dişler için önemlidir. Ayrıca içindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önem arz eder. Sindirim sistemi ve barsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır. Probiyotikler barsağın doğal florasını, hastalığa neden olan her türlü zararlı organizmaya karşı korumaktadır. Yoğurt bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Tarihçesine baktığımızda, ilk kez M.Ö.5000 ve 4000’li yıllarda Mezopotamya’da yapıldığından bahsedilmektedir. Kültürel etkileşimler sonucu bütün Avrasya’ya yayılmıştır.

Antik Hint kaynaklarında ise yoğurt ve balın karışımı ‘’Tanrıların Yemeği’’ olarak adlandırılmıştır.

Yoğurt yapımında kullanılan malzemeler; 1lt. süt, 1 yemek kaşığı yoğurt ve ısısını korumak için üstüne örtmek için örtüdür.

Öğrencilerimiz evlerinde, kaynattıkları süt ve maya ile heyecanla beklerken, ekrandan senkronize olarak yoğurt yapımı gerçekleştirdik.

Mayalanacak kaba koyulan sütün ısısının serçe parmak ile 8 dakika sayarak ölçebileceklerini öğrendikten sonra her öğrenciler,1lt. süte 1 yemek kaşığı yoğurt ekleyerek karıştırıp üstünü kapatarak, ısısını üstüne örtülen örtü ile koruyup, 5 saat bekletip mayalama işlemini tamlayacaklardır. Buzdolabında 1-2 saat üstü açık bekletmeleri dinlenmesini ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

 

Öğrencilerimiz bu atölye ile , probiyotiklerin bağışıklık sistemini korumadaki önemini öğrenmişlerdir.Dolayısıyla günlük yiyeceklerine yoğurdu ekleyerek, büyürken ihtiyaç duydukları mineral ve vitaminleri de doğal yollardan almış olacaklardır.

Temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın önemini erken yaşta öğrenip diğer arkadaşları ve aileleri ile paylaşarak ,sürdürülebilir yaşama katkı sağlayacaklardır.

 

 

                                                    ATELIER DE FABRICATION DE YAOURT

 

Cette semaine, nos élèves du Club Environnement ont fait du yaourt dans le cadre des ateliers sur l’alimentation sans pesticide. Nous avons commencé par expliquer aux élèves les différentes étapes de sa fabrication avant de revenir sur ses apports nutritionnels. Le yaourt est un produit obtenu grâce à la fermentation lactique du lait mais son taux de lactose est plus faible et il est riche en calcium, en protéines et en matière sèche. Il contient de nombreux minéraux, ainsi que des vitamines du groupe B, de la vitamine A et de la vitamine E.

Grâce à son apport en calcium, le yaourt permet de renforcer les os et les dents. De plus, en raison du magnésium et du potassium qu’il contient, il est important pour les fonctions musculaires et la conduction nerveuse. Ses probiotiques sont très utiles pour le système digestif et la bonne santé de la flore intestinale. Ils protègent ainsi l’intestin contre toutes sortes d’organismes pathogènes. Le yaourt renforce également le système immunitaire.

Les premiers récits historiques qui le  mentionnent à 5000 et 4000 avant JC dans la région de la Mésopotamie. Il s’est ensuite répandu dans toute l’Europe et l’Asie au gré des différents contacts entre les civilisations qui se sont succédé sur ces espaces. Certaines vieilles sources indiennes évoquent le mélange de yaourt et de miel, “La nourriture des dieux“.

Voici les ingrédients que nous avons utilisés pour sa fabrication: 1lt. lait, 1 cuillère à soupe de yaourt et une couverture pour le couvrir et le garder à température ambiante.

Depuis leur cuisine, les élèves ont fait bouillir le lait avec la levure et nous avons effectué ensemble toutes les étapes.

La température du lait peut être mesurée en plongeant le petit doigt dans le liquide pendant 8 mn. Les élèves devront ensuite ajouter 1lt et 1 cuillère à soupe de yaourt, mélanger le tout et recouvrir afin de conserver la chaleur. Il faudra ensuite attendre 5 heures pour laisser agir le processus de fermentation. Nous leur conseillons également de laisser le yaourt 1-2 heures ouvert au réfrigérateur pour obtenir une qualité de produit encore meilleure.

Grâce à cet atelier, nos élèves ont pris la mesure de l’importance des probiotiques dans la protection du système immunitaire et, par conséquent, en ajoutant du yaourt à leur alimentation quotidienne, ils obtiendront naturellement les minéraux et les vitamines dont ils ont besoin pour bien grandir.